Iconen worden steeds meer gebruikt in digitale media, zoals digitale magazines, apps en infographics. Daarom is er een rijksbrede iconenstijl ontwikkeld.

Rijksoverheid iconen

Er is een basisset beschikbaar van algemene iconen. Deze worden doorlopend aangevuld. Naast deze basisset kun je ook zelf iconen laten maken.  De design principes dienen dan als richtlijn voor het ontwerpen van nieuwe iconen. Nieuwe iconen kunnen toegevoegd worden aan de basisset. Neem dan contact op met de huisstijlcoördinator van het departement waar je werkt of waarvoor je een opdracht uitvoert.

Het standaardformaat is 64x64 pixels. De iconen kunnen eventueel vergroot worden toegepast. Bij verkleining kan aanpassing van het icoon nodig zijn wanneer details dreigen 'dicht te lopen'. De iconen zijn beschikbaar in 3 bestandsformaten: ai, png en svg formaat.

De iconen van de Rijksoverheid mogen ook uitsluitend in één kleur worden gebruikt. Dit geldt voor alle toepassingen: in een infographic of praatplaat, in een illustratie en/of animatie etc.

Speciaal voor online toepassingen zijn een aantal functionele iconen ontworpen. Het formaat van deze iconen is 24 x 24 pixels. Hierdoor is er minder ruimte voor detail beschikbaar.

De stijl van de iconen is gebaseerd op de beide Rijksoverheid lettertypen. Karakteristieke kenmerken van de RijksoverheidSans en de RijksoverheidSerif zijn terug te vinden in de iconen. Dit zorgt voor visuele samenhang tussen tekst en beeld, toevoeging van 'eigenheid' van de rijkshuisstijl en daardoor een betere herkenbaarheid.

De iconen van Rijksoverheid mogen daarom uitsluitend toegepast worden in uitingen die de rijkshuisstijl voeren. De rijksiconen zijn immers een onderdeel van de huisstijlelementen van de Rijksoverheid en vormen daarmee een onderdeel van de identiteit van de Rijksoverheid. Het is daarom niet toegestaan deze iconen in een andere stijl dan de rijkshuisstijl toe te passen.

Uitgangspunten stijl iconen

Dit zijn de uitgangspunten bij de ontwikkeling van de iconenstijl:

  • Helderheid 
    Eén Rijksoverheid > homogene stijl

  • Consistent 
    Stijlvast > eigenheid binnen een systeem

  • Universeel
    Cultuur overstijgende beeldtaal > voor iedereen begrijpelijk

  • Schaalbaar
    Online en offline inzetbaar > vector én pixel-perfect

Mis je een icoon?

Mis je een icoon in de iconenbank dan kun je een icoon laten maken. Neem daarvoor contact op met je huisstijlcoördinator. Hierna kan er een opdracht uitgezet worden via de raamovereenkomst Grafische Vormgeving. De vormgevers binnen deze raamovereenkomst weten precies hoe een icoon vormgegeven moet worden.

Zet je de opdracht uit bij een andere vormgever of via een andere raamovereenkomst, dan moet bij de opdracht aan deze vormgever de design principes meegestuurd worden. Ook zijn er richtlijnen voor de bestandsformaten en de verschillende kleuren. Een nieuw icoon kan opgenomen worden in de iconenbank door de iconenset te mailen naar je huisstijlcoördinator.