De informatie op deze pagina is specifiek bedoeld voor vormgevers die voor (of in opdracht van) de Rijksoverheid werken en hierbij gebruikmaken van de rijksbrede illustratiestijl (basisset te downloaden via deze link). Deze informatie geldt als aanvulling op de pagina's waarin de design principes worden beschreven. Al deze informatie essentieel voor vormgevers om met deze stijl te kunnen werken.

Bij vragen over de correcte toepassing van de illustratiestijl kun je contact opnemen met het Beeldcentrum.

Maatsysteem

Iedere rijksillustratie is voorzien van een maatblokje (M) in de hulplijnen. Aan de hand van dit blokje kunnen de onderlinge verhoudingen tussen personen en objecten bepaald worden. De maatblokjes van alle illustratieonderdelen binnen een uiting dienen exact even groot te zijn.

Voorgrond en achtergrond

Objecten kunnen op twee posities in de illustraties worden geplaatst. Objecten op de voorgrond staan op de zelfde basislijn als de karakters. Deze objecten hebben veelal een noodzakelijke rol in de communicatieboodschap van de illustratie.

Indien een object alleen dient om context te bieden, dan kan het object ook kleiner in de achtergrond worden geplaatst. Het kleurgebruik van objecten in de achtergrond wordt aangepast aan de achtergrondkleuren. Zie hiervoor ook richtlijnen omtrent het kleurgebruik.

Achtergrondelementen

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de uiting, kunnen elementen op de achtergrond worden geschaald. De onderlinge verhouding moet daarbij ook realistisch blijven. De maatblokjes (M) van de koe en de tractor in het voorbeeld zijn gelijk.

Menselijke houdingen en draadmodellen

Alle karakters uit de rijksillustratieset zijn voorzien van een draadmodel. Deze draadmodellen zijn gebaseerd op de gemiddelde anatomische verhoudingen van de mens. De draadmodellen helpen de illustrator bij het aanpassen van het statische basismodel naar een natuurlijke menselijke houding.

Het is niet de bedoeling dat karakters in de statische of lopende standaardhouding (zoals afgebeeld in de basisset) worden gebruikt. Pas deze altijd aan naar een natuurlijke houding (zie voorbeeld hieronder).

Pas bij het aanpassen van de illustratie eerst het draadmodel aan naar de gewenste houding van het lichaam, en pas vervolgens het karakter aan naar het draadmodel.

Uitwisselbaarheid van karakters

Omdat de karakters zijn gebaseerd op een gestandaardiseerd draadmodel, zijn hoofden en kleding onderling uitwisselbaar. Dit uitwisselen draagt bij aan de diversiteit van rijksuitingen. De magnetische vectorpunten (zoals omschreven in de instructies op deze pagina) vergemakkelijken de exacte plaatsing van de verschillende onderdelen. 

 

Let op: gebruik bij gevoelige onderwerp, zoals bijvoorbeeld terrorisme, geen standaardfiguren uit de illustratieset, maar maak in die gevallen een geheel nieuw karakter. Dit om te voorkomen dat een karakter dat bijvoorbeeld in de ene illustratie een ambtenaar is, in een andere illustraties wordt afgebeeld als terrorist en vice versa.

Aansnijden van karakters

Alle karakters uit de rijksillustratieset zijn in voor- en zijaanzicht beschikbaar gesteld. Karakters kunnen ten voeten uit worden geplaatst of aangesneden worden. Door het aansnijden van de karakters versterken we de menselijke kant van de Rijksoverheid. Dit heeft in veel gevallen onze voorkeur.

Indien aangesneden karakters en karakters op de voorgrond samen gebruikt worden, dan moeten deze karakters op gelijke ooghoogte worden geplaatst. Let op! De ooghoogte van kinderen en volwassenen verschillen. 

Contextbeelden interieur

Contextbeelden van binnenruimtes komen voor met een witte achtergrond en met de 15% achtergrondkleur als basis. Ramen en deuren worden altijd als onderdeel van een wand in het beeld geschoven. Hierdoor bereiken we een betere weergave van een ruimte en zijn we in staat deuren en ramen zonder onnodige details te visualiseren. In dit voorbeeld wordt het deur-element op een vaste verhouding binnen het canvas geschoven.

Kleurenpalet

Alle rijksillustraties zijn gebaseerd op het kleurenpalet van de Rijksoverheid (zie ook kleurgebruik). Hieraan zijn vier huidtinten toegevoegd met ieder een eigen schaduwtint.

Downloads:

> Rijksillustratiestijl kleuren RGB Adobe stalenpalet (.ase)

> Rijksillustratiestijl kleuren CMYK Adobe stalenpalet (.ase)

Missende illustratie-elementen

Indien je illustratie-elementen nodig hebt die zich (nog) niet in de huidige basissets bevinden, ben je als vormgever vrij om deze voor eenmalig gebruik zelf bij te maken. Deze extra elementen dienen uiteraard te worden vormgegeven volgens dezelfde design principes.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een infographic over het kopen van een woning maakt waarbij je objecten, zoals huissleutels of  een 'te koop' bord, nodig hebt. In dat geval kun je deze, als vormgever, zelf bijmaken voor deze specifieke infographic .

Gaandeweg zullen er daarnaast steeds meer thematische basissets worden ontwikkeld, waardoor het zelf bijmaken van elementen minder vaak nodig zal zijn. Wanneer je structureel specifieke elementen mist in de huidige sets, laat dit dan weten aan de huisstijlcoördinator van het betreffende rijksonderdeel.