Voor online toepassingen kun je uit de 17 communicatiekleuren van het Rijkshuisstijl palet kiezen met een extra palet van 7 grijstinten. Bij kleurcombinaties met tekst moet altijd aan de contrasteisen worden voldaan voor een goede leesbaarheid.

Online communicatiekleuren

Je kiest 1 basiskleur met eventueel 1 of 2 lichte tinten ter ondersteuning voor de website, magazine of applicatie. Aanvullend kunnen voor achtergrondkaders, grafieken en tabellen meer tinten van een kleur worden toegepast door toevoeging van wit in stappen van 15%. De online kleuren van de Rijkshuisstijl zijn ook als kleurstalen bibliotheek beschikbaar. De hex- en rgb-kleurwaarden zijn opgenomen in een '.ase'-bestand dat je in Photoshop, Illustrator of Indesign kunt importeren.

Tinten voor achtergrondkaders, grafieken en tabellen

Voor achtergrondkaders, grafieken en tabellen kunnen deze 7 neutrale grijstinten worden toegepast. Of tinten van een communicatiekleur door toevoeging van wit in stappen van 15%. Voor tekstachtergrond wordt grijstint1 of communicatiekleur tint2 aanbevolen om aan de contrasteisen van een goede leesbaarheid te voldoen, zie Succescriterium 1.4.3 - Contrast (minimum)

Grijstinten online

 Kleur NaamHEX
  Grijs 1#f3f3f3
  Grijs 2#e6e6e6
  Grijs 3#cccccc
  Grijs 4#b4b4b4
  Grijs 5#999999
  Grijs 6#696969
  Grijs 7#535353

Kleuren en contrasteisen

Voor een goede leesbaarheid zorg je bij teksten en interactieve elementen voor een goed contrast met de achtergrondkleur, zie Succescriterium 1.4.3 - Contrast (minimum). Je kunt de contrastwaarde tussen twee kleuren meten met behulp van een kleur contrast checker. De uitkomst wordt getoetst aan de AA-norm die de Rijksoverheid hanteert. In onderstaande kleurentabel zijn de combinaties met een goede leesbaarheid herkenbaar aan de groene bollen. Vanaf een lettergrootte van 18 pt. komen daar de combinaties met een groene cirkel bij.

 

Contrasten online kleuren